Eller, det er vel ikke helt sant. Jeg kjenner deg ikke, men stiller meg undrende til deg for tiden. Hørte deg holde en juletale på radioen her om dagen, med masse takking til oss landsmenn, i disse tunge tider.

Vi lever i samme land, men samtidig i ulike univers. Det er vanskelig for meg å forestille meg hvordan det rammer deg og dine likesinnede å ha forhøyet boliglån og økte strøm- og matutgifter, men det virker som det er krevende for deg å sette deg inn i meg og mines situasjon også. Vi skal selvfølgelig ikke klage vi som bor i et så priviligert land, og delvis mener jeg det også, men det må være tøffere for enkeltinntektshusholdninger kontra doble. Og høyinntekt kontra lavinntekt. En lavinntekt mot to høyinntekter – ja ja.

Strømprisen skulle jeg ikke gå inn på, skulle heve meg over diskusjonen, men klarer ikke la være. Da vi var så godt forsynte med regn i ukesvis at vannlagrene ble fyllt opp gikk prisene ned, lett å forstå, enkel logikk. Nå som hele landet er godt forsynte med kulde og alle bruker mer strøm går selvfølgelig prisene opp til nye rekorder. Det er det også lett å forstå, nå skal noen tjene grovt med penger på kulda, men det er ikke logisk. Det er fortsatt gode forhold for strømproduksjon. Det er kvalmt å se hvor kyniske og grådige noen er, og at de får lov til det. Hvor er du Jonas? Du smører vel ikke de som allerede er oljeglatte og tykt innsmurte? Hva med å ha en makspris og smøre oss andre, et tynt lag til de som nesten er pergamenttørre?

Det er mange som ringer inn til krisetelefoner om dagen, hørte det også på radioen. Det er mange som vil gi opp. Som ikke ser noen løsninger, ikke håp. Det høres ut som det er rekordmange som vurderer å ta sitt eget liv. Det var en trist nyhet, syntes jeg, og et klart tegn på at noe styres i feil retning nå. Jonas, du må se på det, lete etter andre løsninger. Slik du og dine styrer nå er ikke optimalt.

Jeg styrer på selv, kanskje heller ikke optimalt, men er innstilt på å holde det gående. Det er vel du også. Rent personlig skulle jeg ønske du kunne fjerne momsen på verneverdige håndverk. Selvfølgelig er jeg for å betale moms på materialer og varer, men hadde satt stor pris på om flikke- og syjobben jeg gjorde kunne deles på litt færre. Huseier, strøm, materialer, drift og lønn, det hadde igrunn holdt. For ambisjonen er å jobbe til 70, som er pensjonsalderen for min årgang, om det kan være mulig. Det er lett å forstå at det beste for samfunnet er at folk jobber, og da vil jeg tro det er interessant å legge til rette for at folk skal klare å holde liv i små bedrifter også. Jonas, jeg frir til deg igjen, kan du se litt nærmere på dette?

Vi små er også viktige. Vi små er med og beriker samfunnet. Vi skaper nyanser og mangfold. Og holder liv i kunnskap. Det er verdt mye det.

Foto: Beate Oma Dahle/ NTB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.