Bilderesultat for helleristninger østfold

Må bare presisere med en gang, dette bildet er lånt, googlet på, siden jeg ikke tok bilder den gangen jeg var og så helleristninger, for et par/ tre år siden. Jeg gikk et godt stykke, på en nokså dårlig vedlikeholdt sti, opplevde jeg, før jeg kom til den store attraksjonen. Ja, sånn tenkte jeg da, med en viss ironi, siden det var vanskelig å få øye på noe særlig. Og, spesielt flinke til å tegne var de jo ikke, disse tidlige menneskene, formene må jo sies å være veldig enkle. Det er morsomt å se hva det er forsket fram til, i forhold til hvordan menneskene tenkte da, og hva disse tegningene skulle fortelle. Med de ironiske brillene på, blir disse forklaringene også nokså morsomme, i tillegg til tanken om at de egentlig ikke var så flinke til å tegne. Men, idet jeg legger til side fjåset, og ser på dette her som det spennende fenomenet det faktisk er, da blir det noe annet.

I dag har jeg etter faktisk 20 år i Fredrikstad (med et sabbat år i Oslo i 2000), endelig kommet meg til Begbyfeltet, hvor jeg lot meg imponere. Denne Begby-mannen som er velkjent, var imponerende å se live (om det kan være en passende beskrivelse). Og, da jeg gikk rundt i området der og tittet var det virkelig mye som var imponerende. Det var lett å se helleristningene, siden de var påmalt, som kan diskuteres, stier og trapper med informative skilter gjorde det til en flott opplevelse. Fikk sett en gjettegryte, gravfelt fra jernalderen, og som sagt mange ristninger. Jo lenger jeg beveget meg rundt der, jo mer ærbødig ble jeg. Det var spesielt å bevege seg på historisk grunn. Og nok en gang gikk tankene mine til den svensken jeg stadig referere til. Hadde ikke han fortalt om helleristningene i Bohuslan, og de her i Østfold, så hadde jeg vel forblitt i min enkle ironiske distanse til historien.

Om det tilfeldigvis skulle være noen fra distriktet som leser dette her, og mot formodning heller ikke har tatt dere bryet med å stoppe og titte i området på vei til grensehandel, det er verdt det! Tror ikke dere vil angre. Vi har noe å være stolte av, noe vi bør vise fram når vi for eksempel får utenlandske gjester. Dette viser at det ikke bare var romere og grekere som sysla med sitt i svunnen tid, leenge før Gamlebyen ble reist, som også er imponerende. Må innrømme at min guiding har stoppet der. Med tanke på Espy fra Miami/Cuba, som er veldig interessert i geografi/ historie, er det litt skammelig at jeg ikke hadde gjort meg denne erfaringen tidligere, slik at hun fikk opplevd dette i fjor sommer. Det går an å håpe at hun kommer igjen en gang, da skal hun i tilfelle få se!!

One thought on “Helleristninger

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.