Lillejulaften i dag, og for enkelte føles vel denne dagen som den ekte langfredag, selv om det i dag er lørdag. Husker selv hvor lang denne dagen føltes, timene som bare snek seg fram, mens forventningene kriblet i hele kroppen. Da barna var små gjenopplevde jeg denne følelsen, så hvordan de nærmest led i spenning. Telte timer, kretset rundt de voksne, tok inn alle forberedelsene.

Jeg innrømmer det gladelig, jeg er gammeldags, så julepynten kommer ikke fram før i dag. Juletre skal kjøpes inn, pyntes og ta opp plass på stuegulvet. Det er fortsatt morsomt å se hvordan huset forvandles til fest, hvordan det påvirker oss som bor her. Vi blir entusiastiske av å plukke fram små gjenstander med minner, opplever gjensynsgleder. Den gamle engelen som spiller en runde glade jul på noen timer, for eksempel. Det er litt morsomt å høre plingene, særlig den første runden.

Det blir risengrynsgrøt med mandel i dag. Vi liker grøt på denne dagen, det uttrykkes en uro omkring mengden, husker vi å lage nok grøt? Det må være så mye at mandelen har noe å gjemme seg i, og at det blir rester til morgendagens dessert. Siden jeg har vært mor lenge nå, tror jeg det vil gå fint, jeg er rutinert, og vi blir bare tre i kampen om mandelen i dag. Tradisjonen tro er det en marsipangris i premie, som er noe vi liker nokså godt. Så vidt jeg vet deler vi synet, og poenget er å kjenne på spenningen, gleden ved eventuelt å vinne, og formen av den søte grisen, det er jul.

Jul, ja, selv om jeg hvert år tenker at det ikke er viktig for meg, engasjerer jeg meg i tradisjoner, og gjenskaper en høytid fylt av smaker, lukter, lys, gaver. Kanskje jeg er mer glad i jul enn jeg tror, kanskje jeg gjør det like mye for min egen del som ungenes. I mange år nå har jeg trodd jeg gjør det for dem. Gjør det gjerne, men har tenkt jeg gjør det for barna. At jeg er likegyldig, kanskje til og med uinteressert. Om noen år er alle store, da gjenstår det å se. Men, først er jeg her, og nå, klar for å pynte og stulle. Foran oss ligger en fredelig jul. Ønsker dere det samme❤

One thought on “Langfredag?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.