……hva vil du den skal gjøre, var strofe i en sang vi sang på søndagsskolen eller barnemisjon som vi gikk på i barndommen. Det høres kanskje ille ut, men der var det både gullfisker og gullstjerner, og noen ganger rullekake. Og vi sang.

Våkner til en ny dag, og blir sittende å se på hånda mi, og undrer meg over hva arbeidsdagen vil gi, hva vil denne hånda gjøre i dag? Er takknemlig for at jeg har to hender som fungerer bra, selv med små forandringer i noen ledd. Tenker at det er lenge til fingrene eventuelt blir for stive til at de klarer å gjøre så mye.

Og reflekterer over hvor avhengig jeg er av hendene, ikke bare denne høyrehånda. Ser at det er mye levd liv i en hånd, sikkert lett om det bare hadde vært hender på et foto å anslå folks alder. Huden har blitt eldre, innsiden også. Ser tydelig at jeg ikke er 38😄.

Husker godt da jeg som barn likte å snakke med gamle mennesker, tror alle jeg tenkte på som gamle var noen år eldre enn jeg er nå, og hvordan jeg pleide å observere dem. Det var fascinerende å se inn i rynkete ansikter, se på de spennende mønstrene de hadde rundt øynene og leppene. Neser kunne være veldig store eller lange, også ørene. Ofte hørte de ikke så godt, selv om ørene var store. Det var rart. Og så var det hendene. Jeg har vage minner om at jeg holdt i gamle hender med mine små barnehender, og gransket dem. Minnes at jeg kjente forsiktig på huden oppå en gammel damehånd, undersøkte den tynne skrukkete huden og kjente på tydelige sener som gikk over håndbaken. Og hendene til gamle arbeidskarer, der det til og med kunne mangle fingre. Store grove og sterke hender.

Noen av disse gamle hendene var nesten alltid i bevegelse. Ser for meg gamle damehender som konstant tok borti noe, flyttet på ting, endret på noe, kanskje nesten klådde, hendene ville ikke være i ro. Eller kunne ikke. De hadde vært fyllt opp med gjøremål gjennom et langt og flittig liv. Undrer meg på om det vil være sånn i framtiden også, eller om hender er mindre aktive i dag, sånn at det blir enklere å holde dem i ro i alderdommen. Når den skulle komme. Vet ikke det heller lenger, når er man egentlig gammel? Det ser ut som mange ikke rekker å bli gamle i dag, bare rike på år.

Nok funderinger for nå, må komme i gang med dagen her og gi denne hånda noe skinn å jobbe med. Kjøpte elgskinn i går, så noe å boltre seg i.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.