Ganske interessant egentlig, jo lenger jeg lever jo mer forstår jeg av både eventyr og ordtak. Mye klokskap der, en viktig grunn til å fortsette å fortelle eller lese eventyr for kommende slekter, og bruke ordtak. Bra fyllmasse i språket.

I dag er det keiserens nye klær jeg har tenkt mest på. Det er så fantastisk (og irriterende!) at arbeidstilsynet har pålagt en bedrift som min å ha godkjent bedriftshelsetjeneste. Dette var nytt for meg ved årsskiftet, og jeg er selvfølgelig så pliktoppfyllende at jeg raskt fikk kontrakt med et godkjent firma. For å være medlem, som konsulenten jeg snakket med i dag kalte det, koster det meg/ firmaet mitt over en halv månedslønn. Og i tillegg til medlemsskapet fikk jeg et teamsmøte som tok ca 10 min, det var satt av 45 min, og de vil skrive en årsrapport. Skal de komme til bedriften eller vi skal snakkes mer er det gebyrbelagt. På tusenlapper.

Og i løpet av vårt korte møte laget hun konsulenten en kontrakt jeg signerte. Der sto det at jeg skulle ta kontakt om jeg lurte på noe. De skulle skrive årsrapport. Og jeg ble anbefalt å skrive en risikovurdering og HMS-systemet for arbeidsplassen min. Hun informerte meg muntlig om at jeg kunne se eksempler på deres hjemmeside, eller andre steder på nettet. Bare å Google for å få eksempler.

I forkant av møtet hadde jeg fyllt ut et skjema om bedriften. Der hadde jeg fyllt ut at jeg ikke hadde HMS-KURS for ledere. Hun var usikker på om jeg trengte det siden min ansatte (datter som jobber i butikken ca 4 timer pr mnd) skal flytte til sommeren. Etter hennes anbefaling har jeg skrevet til arbeidstilsynet og spurt om det er nødvendig. Et sånt kurs koster nye tusenlapper, så om det er nødvendig får jeg si opp den ansatte.

Jeg har også vært med på et webinar de arrangerte i januar, uten ekstra kostnad. Der var det mye informasjon som skulle ut, om viktigheten av bedriftshelsetjeneste. Det jeg fikk med meg fra det, var at det var viktig for det psykososiale miljøet på jobben, og også tilrettelegging for å få ned sykefraværet. Det var snakk om lege- og annen helsehjelp. Mange eksempler, men ingen gjaldt en liten bedrift med en på jobb.

Her er det like psykososialt hjemme som på jobben.

Av en eller annen grunn sitter jeg og koker i slike situasjoner, jeg blir så sint. Jeg føler meg lurt, og jeg føler at det offentlige suger alt de kan ut av en liten stakkar som prøver å stå på egne ben og ikke være avhengig av hjelp fra staten. Jeg har fått mye, så ok med paybacktime, bare jeg ikke blir så ribbet at jeg ikke klarer meg. Da må jeg jo eventuelt legge ned. Hadde satt pris på litt færre krav og plikter, som momsfritak for selve arbeidet jeg gjør. Betaler gjerne for materialer og varer, men arbeidet også… De gnafser i seg relativt store biter av de som er små.

Når det er sagt har jeg ingen planer om å gi meg, så lenge hode er over vann og jeg får puste, ja, da blir jeg ved min lest. Men, jeg venter på at noen skal si ifra med klar barnestemme om hvor dumt dette systemet er, så andre kan støtte seg til det og le høyt. Hvor er vi egentlig på vei?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.