Hva ville jeg rådet meg til å gjøre, om den 17-årige meg kom og ba om råd for framtiden? Eller den 15-årige meg kom og ba om støtte?

Jeg tror jeg ville spurt meg om hva jeg likte, hva jeg interesserte meg for, hva som gjorde meg glad. Og jeg ville forventet at den unge tok seg tid til å tenke over det, før rådet ville vært å følge hjerte. Gjøre det som fikk meg til å føle meg best. Selv om veien til målet kunne vært lang og tidvis tung å gå.

Om den noe eldre meg kom og spurte om rådgivning i forhold til studievalg, da ville svaret vært det samme. Følge hjerte, gjøre det som ga mest glede og ga størst gjenklang inni meg. Har tro på at det er da alle fungerer best, får brukt sin kapasitet mest effektivt, og kan seire. I sitt eget liv. Det er alt som betyr noe. Alle har jo nok med sin egen lykke/ ulykke/ eller noe i mellom der et sted.

Rådet ville ikke vært å velge noe som kunne gi høy status og mye penger, ikke om det ikke tilfeldigvis skulle klaffe bra med hvem jeg var.

Hvilke råd skulle jeg gitt meg selv i kjærlighet, søken etter en partner? En voksen dame jeg kjente i ungdommen tipset meg om å legge merke til øynene og hendene, sa at de kunne fortelle meg om det var en god mann. Jeg ville nok lagt til at det var viktig å beholde kontakten med meg selv, ta vare på meg selv og respektere egne grenser.

Men, hvordan råde noen til å respektere egne grenser om man ikke kjenner dem? Det er kanskje en sammenheng mellom å vite hva man vil gjøre i livet og hvor grensene går. Eller, å ikke vite hva man vil i livet og ikke merke grensene. Andre kan tråkke over deg utallige ganger før det går opp for deg at det ikke er greit. Og når du litt fomlete prøver å sette opp et gjerde oppdage at andre bare river det ned igjen.

Mitt råd til meg nå er i allfall å sette opp et tydelig og solid gjerde, med en smal grind. Hvor grinda må åpnes innenfra, med en bra lås så jeg kan velge å stenge. Ikke finne meg i tull og tøys og frekkheter og vås, eie min sfære og verne om den. De som slippes inn skal være meg verdig. Ellers får vi snakke over gjerdet. Fint det også.

https://youtu.be/VxW5D5VPg_0 Noen råd fra Michelle Obama her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.