I dag har fridagen vært veldig fri og behagelig, egentlig. Jeg har syklet litt i sola og kjent på at det er vår i lufta, gledet meg over snøklokker og fuglekvitter, og byen jeg bor i.

Hver helg er det mange utstillinger å se, om det frister. Og det gjorde det idag. Bare stoppe opp og låse sykkelen, la seg forføre av noe annet. Noe som ikke finnes i meg, mine tanker eller forestillinger.

En dansk kunstner stilte ut silketrykk i et stort rom. Det hang mange trykk bortover, i samme størrelse, og samme uttrykk, med ulike variasjoner. Så vidt jeg så var former og flater nokså tilfeldige, og uten noen umiddelbar mening for meg som tilskuer. Ved rask gjennomgang av de fire fem første så de ut til å være temmelig like, også i fargevalg. Ved å stoppe opp, gå litt tilbake og ut fra veggen, så jeg at de uttrykte forskjellige ting. Jeg kunne like noe bedre enn annet.

Fargene fikk meg til å kjenne på hjertebank. Jeg tror jeg ble opprørt og litt irritert, egentlig. Det virket ikke for meg som fargene var blandet ut, men at fargene var brukt slik de kom fra tuben eller glasset, eller hvordan silketrykkfarger kommer. Det var en dominans av grønt. En mett dyp grønn farge, som var plassert mye oppe i bildene, og ga et tungt preg. I tillegg var de krussedullet utover på ulikt vis. Det var både rødt og gult, orange og brunt i tillegg, og svart og hvitt. Det hvite lå nærmest som et belegg over deler av noen av bildene.

Jeg gikk på kunstterapi en periode, for meg kunne disse bildene vært en del av en sånn prosess. Antakeligvis sa bildene kunstneren mye, men jeg oppfattet nesten bare kaos og lite estetikk. Jeg snakket ikke med han, så skal ikke legge for mye i det.

Ute i sollyset igjen syklet jeg gjennom gatene og kjente at uroen slapp taket. Jeg merker at jeg er eldre, blir ikke så provosert som jeg ble da jeg var ung og gikk på utstillinger der jeg synes det var mye rør som ble opphøyd som stor kunst. Jeg trenger hverken forstå eller like alt, og dette var også silketrykk. Har såvidt forsøkt for hundre år siden da jeg gikk på lærerskolen i forming, hvor minnet om flytende stearin er det jeg husker, og strykingen etterpå. Og duse farger på tynt silkestoff.

Bildet lånt fra store norske leksikon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.